Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Vangelis - Alpha

Καλησπέρα καλέ μου αναγνώστη - ακροατή.Έπιασε κρύο σήμερα δεν συμφωνείς;Ο κόσμος γκρινιάζει και παραπονιέται συνέχεια.Με το δίκιο του βέβαια.Δεν μας έχει συνηθίσει η ψαροκοστούλα μας ,να βαράει τέτοιες θερμοκρασίες.Είναι κάτι αντίστοιχο με το να δείξει το θερμόμετρο, 40 - 41 βαθμούς  στις χώρες τις κεντρικής και βόρειας Ευρώπης,Κουκουλώσου και χουχούλιασε όσο μπορείς και σε παίρνει αδερφέ.Που θα πάει θα περάσει, άλλωστε το έχουν πει και οι Locomondo.Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα (τουλάχιστον το μεγαλύτερο κομμάτι του χρόνου).
Σήμερα Δευτέρα για να μπω στο θέμα μας - τη μουσική φυσικά , θα σε πάω σε άλλες μουσικές.Θα σου συστήσω συνθέτες και ιδιαίτερους δημιουργούς  από όλη την υφήλιο ,που έχουν γράψει υπέροχες μελωδίες κατά την γνώμη μου.Δεν αρχίζω την πολυλογία.Ξεκινάω χωρίς πολλά πολλά.
Για πρώτο post  επέλεξα τον  Βαγγέλη Παπαθανασίου η απλά Vangelis όπως είναι κατά κόσμον γνωστός και όταν λέμε κόσμο , εννοούμε όλο τον κόσμο.Η μουσική του  έχει αντηχήσει σχεδόν σε όλες τις χώρες αυτού του πλανήτη αλλά και έξω από αυτόν, καθώς αρκετοί δορυφόροι της Nasa  που τριγυρνούν στον γαλαξία είναι προγραμματισμένοι να παίζουν την μουσική του.Απλά άλλο μέγεθος καλλιτέχνης.Μια κατηγορία σχεδόν από μόνος του ο άνθρωπος.Δεν έχω κάτι άλλο να πω.Στα 69 του χρόνια σήμερα, μετράει μια τεράστια διεθνή καριέρα.
Ας μπούμε λίγο στην χρονομηχανή καλέ μου  αναγνώστη -ακροατή για να πάμε στην αρχή αυτής της μεγάλης καριέρας , όταν ακόμα ήταν μαθητής της σχολής καλών τεχνών στην Αθήνας.Πτυχία στην Κλασική μουσική , την ζωγραφική και την σκηνοθεσία, ήταν ο απολογισμός των φοιτητικών του χρόνων.Πολυπράγμων τον βρίσκω.Κάπου εκεί ανάμεσα , δημιούργησε τους Forminx.Μπάντα που ταρακούνησε τα νερά της μουσικής εκείνης της εποχής ( 1964-65). Jeronimo Yanka , Jenka Beat ,Ah say Yeah ,το βουκολικό Mandjourana Shake  κ.α, ήταν κάποια από τα τραγούδια τους .Σε πολλά κομμάτια τους,  τους στίχους έχει γράψει ο γνωστός Νίκος Μαστοράκης.Το 1968 μετακομίζει στο Παρίσι, την πόλη του φωτός αφού δεν τους ευδοκίμησε το Λονδίνο .Από τότε αυτή  η χώρα φάνηκε μικρή για να τον κρατήσει εντός των συνόρων της, και σχηματίζει μαζί με τον Ντέμη Ρούσσο , τον Λουκά Σιδερά και τον Αργύρη Κουλούρη ,  τους Afrodite's Child . Rock που ακόμα και τώρα  μπορείς να το χαρακτηρίσεις Progressive.Αν και χωρίς τον Vangelis ,στην σύνθεση τους, ο  δίσκος τους 666, μαζί με το Reflections  του Μάνου Χατζηδάκη, νομίζω είναι οι δύο καλύτεροι δίσκοι που υπάρχουν στην ελληνική δισκογραφία.Επίκαιροι ακόμα και τώρα, τόσα χρόνια μετά. Μεγάλη Μπάντα .
Ο Παπαθανασίου άρχισε παράλληλα σιγά σιγά, να γράφει μουσική για τον κιν/φο με αποτέλεσμα  τον καιρό που έγραφε την μουσική για  το film, "Sex Power" του Henry Chapier, να  αποχωρήσει από την μπάντα.Συμβαδίζοντας με την τεχνολογία, άρχισε να πειραματίζεται και να συνθέτει με synthesizers και πλήκτρα. Έγινε έτσι ενας, απο τους πρώτους καλλιτέχνες που έπαιξε ηλεκτρονική μουσική.
Την μοναδικότητα του νομίζω πως μπορείς να την διακρίνεις καλέ μου αναγνώστη - ακροατή, από τον τρόπο που διαχειρίζεται μουσικές παλέτες πολλών διαφορετικών ειδών , όπως κλασσική μουσική, electro pop,Jazz, ambient ,progressive rock  και σύμφωνα με  τη δική του εσωτερική ανάγκη να εκφραστεί και την προσωπική του αισθητική, γράφει μουσικές που οι λέξεις αρκετές φορές αδυνατούν να περιγράψουν.Οι νότες που παράγει είναι ευγενικές και τρυφερές, άλλες φορές είναι μεγαλειώδης και διθυραμβικές και άλλες γλυκόπικρες και μελαγχολικές.Μπορείς να τις χαρακτηρίσεις ακόμα και εξωγήινες η υπνωτιστικές.Άλλες πάλι, τις διακρίνει το ύφος για κοινωνική σάτιρα  και αστικό παροξυσμό, αποκτώντας με αυτό τον τρόπο και πολιτική χροιά.Δεν μπορώ να σου πω κάτι άλλο αδερφέ.Αν ακούσεις , θα καταλάβεις.
Το 1982 κέρδισε Oscar για την μουσική της ταινίας Chariots Of Fire , έχει υπάρξει μέλος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ κιν΄/φου των Καννών, έχει  τιμηθεί από την Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο του Ιππότη του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων ενώ ο αστεροειδής της κύριας ζώνης (ανάμεσα στον Δία και τον Άρη) 6354 Vangelis,  έχει πάρει  το όνομα του προς τιμήν του.
Σύνολο όλο αυτών? Σίγουρα μια μεγάλη προσωπικότητα και ενας ταλαντούχος συνθέτης.
 Στα 40 και παραπάνω album που έχει κυκλοφορήσει έχει γράψει ταινίας για τον κιν/φο ,όπως το Βlade Runner, 2001: a space odyssey ,Χριστόφορος Κολόμβος ,Αλέξανδος, El greco , για θεατρικά έργα. για τηλεοπτικά spot ,ανάμεσα τους και  το ηχητικό σήμα των ειδήσεων της ΕΡΤ το 1982, για αθλητικές εκδηλώσεις και πολιτιστικά γεγονότα ποικίλου χαρακτήρα.
Επέλεξα το  Alpha γιατί ήταν ένας από τους λόγους που με έκανε να λατρέψω  την σειρά Ντοκιμαντέρ Cosmos  με τον αείμνηστο Carl Sagan. Με κάθε νότα ξυπνάει παιδικές μνήμες.
Επίσης είναι σίγουρα μουσική εκτός αυτού του πλανήτη.Τόσα χρόνια μετά είναι ακόμα μπροστά..Απλή , Μεγαλειώδης , όμορφη , μουσική...
 
Listen and Feel...Feel and Listen...

Δεν υπάρχουν σχόλια: