Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Jean Michel Jarre - Oxygene part 2

Καλό σου απόγευμα καλέ μου αναγνώστη -ακροατή.Τελευταία μέρα του Ιανουαρίου σήμερα.Πραγματοποιώντας έναν σύντομο απολογισμό, κατέληξα  στο συμπέρασμα πως  πρώτον, δεν κατάλαβα για πότε πέρασαν 31 μέρες και δεύτερον θα μπορούσαν να πάνε και καλύτερα τα πράγματα ,σε αρκετούς τομείς της ζωής μου.Δεν γκρινιάζω όμως.Μπορεί ο Φεβρουάριος να έρθει με πιο φιλική και θετική διάθεση , όχι μόνο για εμένα αλλά και για εσένα και για όλο τον κόσμο.
Σήμερα επέλεξα τον Jean Michel Jarre.Πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής ,ambient και new age μουσικής.Σε αυτό πρόσθεσε επίσης αδερφέ, πως κατάφερε να την συστήσει επίσης στο ευρύ κοινό.Πιστεύω πως αυτός Γάλλος συνθέτης και performer απο την Λιόν ,έπαιξε μεγάλο ρόλο στην διάδοση αυτού του είδους μουσικής ,παγκοσμίως.Τα 20 studio album  που έχει κυκλοφορήσει, μαζί με τα 6 live album του, έχουν πουλήσει εκατομμύρια χιλιάδες αντίτυπα ανα τον κόσμο.Αν και μπορεί η μπογιά του, τα τελευταία χρόνια ,να μην περνάει τόσο όσο τις προηγούμενες δεκαετίες , σκέψου καλέ μου αναγνώστη - ακροατή πως το πρώτο μεγάλο hit του,  ο δίσκος  Oxygene , πούλησε πάνω από 18 εκατομμύρια κόπιες.(πρόκειται για τον γαλλικό δίσκο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία). Και φυσικά η μέτεπειπα πορεία του ακόμα και μέχρι τα μέσα  του 2000 ήταν ανοδική.Από τα πρώτα του βήματα, οι  ζωντανές του εμφανίσεις έμοιαζαν με Show  υπερπαραγωγές , που μαζί με την μουσική , τα υπερσύγχρονα φώτα ,  τα γιγάντια  leizer και τα πυροτεχνήματα , συνέθεταν ένα μουσικό υπερθέαμα.
Από τους λίγους καλλιτέχνες στην ιστορία της μουσικής που έχει πραγματοποιήσει τόσο μοναδικά κονσέρτα ,εξωτερικού χώρου.
Το 1979 σε μια από τις μεγάλες πλατείες στο Παρίσι, εν ονόματι  Place De La Concorde ,o κόσμος  ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο, αριθμός που ο ίδιος στην πορεία ,κατάφερε να ξεπεράσει 4 φορές!
Στατιστικά θεωρείτε ο καλλιτέχνης που έχει σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ προσέλευσης θεατών σε συναυλίες τέσσερις φορές. Το τελευταίο έγινε το 1997. Στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. Τον άκουσαν κάτι παραπάνω από 3.500.000 θεατές.
Γεννημένος στις 24 Αυγούστου του 1948 ( μεγάλωσε και αυτός ),γιος του συνθέτη Maurice Jarre ,ξεκίνησε από μικρός μαθήματα κλασικής μουσικής και Jazz.Το 1971 γίνεται ο πρώτος που θα εντάξει την ηλεκτρονική μουσική στην φημισμένη Όπερα του Παρισιού, με το μπαλέτο AOR ενώ άάρχισε να ασχολείται με τη, σήμερα ευρέως διαδεδομένη, τεχνική του «σάμπλινγκ» από το 1968.
Ανάμεσα στο 1968 -1972 ,συνεργάζεται με τον Pierre Schaeffer (κορυφαίος μουσικός -επιστήμων της εποχής και από τους ιδρυτές της μουσικής τεχνολογίας ) και το GRM (Group For Musical Research) ,μια συνεργασία η οποία φαίνεται να τον επηρέασε και να του έδωσε έμπνευση για τις μελλοντικές του δημιουργίες. Έχει συνθέσει μουσική για τον κινηματογράφο σε αρκετές ταινίες όπως το  Les Grandes Brulees με τον Alain Delon του 1972 , το Gallipoli του 1979 με τον Mel Gibson, το  Nine and a half  weeks του 1986  με τον Mickey Rourke και την Kim Basinger , το ντοκιμαντερ του Jacques-Yves Cousteau Palawan κ.α. Το  1981 έγινε ο πρώτος καλλιτέχνης που του επιτράπηκε να εμφανιστεί στην Κίνα,ενώ έχει δώσει συναυλίες στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πλατείες αλλά και σε μοναδικές τοποθεσίες στον κόσμο, όπως στις πυραμίδες της Αιγύπτου και στην σκιά της δικιάς μας ακρόπολης το 2001.Έχει συνεργαστεί με την NASA, είναι εκπρόσωπος της Unesco και των Ηνωμένων Εθνών σε θέματα περιβάλλοντος(“Water for Life”) και παιδείας( “Education for all”), αγαπάει τα συνθεσάιζερ Moog  και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.όπως ο ίδιος έχει δηλώσει :«Το δυσκολότερο είναι να αποκτήσετε ξανά τον οπτιμισμό σας. Η Ευρώπη χρωστάει τα πάντα στην Ελλάδα»
Μόνο και μόνο για αυτή την δήλωση κερδίζει αρκετά + συμπάθειας....
Επέλεξα το Oxygene part 2 γιατί με ταξιδεύει στον γαλαξία, από τις πρώτες του νότες.Από το 1:41 για την ακρίβεια ,ξεδιπλώνεται όλη η διάνοια της μουσικής του Jarre.Εκφράζει την ονειρική διάθεση που επικρατούσε πριν κάποιες δεκαετίες , να κοιτάνε ψηλά προς τα άστρα όταν μίλαγαν για το μέλλον και τον αιώνα που έρχεται...Επίσης με γυρνάει χρόνια πριν ,όταν ακόμα ήμουν μικρό παιδί , εκδρομή στο πλανητάριο ...

Listen and Feel...Feel and Listen...

Δεν υπάρχουν σχόλια: