Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Locomondo - Φραγκοσυριανή

Τις καλησπέρες μου καλέ μου αναγνώστη -ακροατή.Σήμερα έπιασε κρύο ε; Καιρός για δυο, που λένε...Νομίζω πως καιρός ήτανε.Διαφορετικά θα είχαμε ένα χρόνο καλοκαίρι  και όχι ότι αυτό είναι άσχημο αλλά όταν κάτι μπορείς να το έχεις συνέχεια ,στο τέλος χάνει την μαγεία του.Το βαριέσαι ..
Για σήμερα επέλεξα να σου μιλήσω για ένα τρελό κόσμο η αλλιώς τους Locomondo.Να στείλω τα χαιρετίσματα μου στον φίλο Γιάννη για το email που μου έστειλε και με αυτό το post δεν νομίζω να του χαλάω το χατίρι να γράψω κάτι  για την μπάντα που μου ζήτησε.Άλλωστε η παρέα του Μάρκου  Κούμαρη ( φωνητικά  - κιθάρα )Γιάννης Βαρνάβα – φωνή, κιθάρα, Σταμάτη Γούλα– πλήκτρα, sampler, Σπύρου Μπεσδέκη- μπάσο, Σούντρης Στράτου-τύμπανα, Μιχάλη Μούρτζη – κρουστά, είναι κάτι ιδιαίτερο,ευχάριστο και ελπιδοφόρο για την μουσική σκηνή αυτής της χώρας.Δύσκολα δεν τους γουστάρεις..
Ας σου πω δυο λόγια για αυτούς σε αυτό το σημείο.
Οι Locomondo είναι ένα  επταμελές σχήμα από την Αθήνα, το οποίο δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2001.
Η μουσική τους είναι μία μίξη από Reggae, Ska και Latin ρυθμούς τους οποίους δεν διστάζουν να συνδυάσουν με Ελληνικό στίχο.
Ο πρώτος τους δίσκος, “Ένας τρελός κόσμος” κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2004 από την MBI. Μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ τους οι Locomondo έκαναν μία σειρά ζωντανών εμφανίσεων στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα.
Τραγούδια όπως το “Trendy Λίτσα” και το “100 Αφρό” ακούστηκαν αρκετά στο Ελληνικό ραδιόφωνο ενώ το τραγούδι “Στην Αθήνα” μπήκε στο play list του Radio France Internationale για 2 μήνες.Το 2005, οι Locomondo ταξίδεψαν στην Τζαμάικα μετά από πρόσκληση του τρομπονίστα των  θρυλικών Skatalites, Vin Gordon, γνωστό και ως “Don Drummond Jr.” για να γράψουν τον καινούργιο τους δίσκο.
Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας μπορεί να ακουστεί στο cd με τίτλο “12 μέρες στην Jamaica” (ΜΒΙ, Ιούλιος 2005). Τραγουδούν στα Ελληνικά αλλά και στα Αγγλικά, επηρεασμένοι από την ενέργεια και τον ήχο της Τζαμάικα, έχοντας αριστοτεχνικά πλεγμένο εντός τους το Ελληνικό στοιχείο. Ο εν λόγω δίσκος των Locomondo μπήκε στα Ελληνικά charts τον Αύγουστο του 2005 και η διασκευή της γνωστής “Φραγκοσυριανής” του Μάρκου Βαμβακάρη γνώρισε μεγάλη επιτυχία.
Έχουν παίξει ως support group με σπουδαία συγκροτήματα όπως οι Skatalites, οι Chumbawamba, Ska Cubano, Manu Chao κ.α
Το  καλοκαίρι του 2006 με χορηγό το μουσικό περιοδικό Δίφωνο και το energy drink Lucozade περιοδεύουν σε 30 πόλεις σε όλη την Ελλάδα.
Οι συναυλίες αυτές παρουσίασαν μεγάλη επιτυχία με μέσω όρο προσέλευσης κοινού 600 άτομα αν συναυλία.
Τον Φεβρουάριο του 2007 οι Locomondo παρουσιάζουν στο Gagarin 205 την μουσική-κωμική παράσταση “Locofiesta-The greatest show on Earth” με καλεσμένο τον Βέλγο κωμικό και ζογκλέρ Peter Weyel.
Εκεί για πρώτη φορά παρουσιάζουν στο κοινό της Αθήνας ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια σε ρυθμούς ska και reggae με τη συμμετοχή γκάιντας και βιολιού.
Το show παρακολούθησαν περίπου 450 άτομα.
Το 2007 οι Locomondo επιστρέφουν για να σας ξεσηκώσουν το πολυπληθές πλέον κοινό τους με τον τρελό ρυθμό  και τον ολόφρεσκο δίσκο τους με τίτλο “Me wanna dance”.
Στον καινούργιο δίσκο των Locomondo «Me wanna dance» συμμετέχουν μεγάλα ονόματα από τη διεθνή μουσική σκηνή όπως η Ambaro από τους Amparanoia και o Natty  Bo από τους Ska Cubano .
Οι Locomondo και o Natty Bo δεν είναι η πρώτη φορά που συμπράττουν επί σκηνής. Το καλοκαίρι του 2007, ήταν το support group που «άνοιξε» τη μεγάλη συναυλία των SKA CUBANO στο Θέατρο Βράχων του Βύρωνα
Το «Me wanna dance» είναι ένας δίσκος που περιέχει πολλά διαφορετικά ακούσματα και διαφορετικούς ρυθμούς, στα Ελληνικά, στα Αγγλικά αλλά και στα Ισπανικά.
Μία από τις καινοτομίες του δίσκου είναι η χρήση παραδοσιακών οργάνων ( γκαϊντα, βιολί) σε μερικά τραγούδια, πηγαίνοντας ακόμα ένα βήμα παραπέρα την ανάμιξη του Ελληνικού στοιχείου με τις μουσικές φόρμες του συγκροτήματος, μετά τη γνωστή διασκευή τους στην «Φραγκοσυριανή».Το κομμάτι που επέλεξα για σήμερα.
Η σύμπραξη των Locomondo με σημαντικούς καλλιτέχνες του εξωτερικού συνεχίζεται και σε αυτό τον δίσκο, καθώς συμμετέχει εκτός από το Natty Bo και η τραγουδίστρια των Amparanoia, Amparo Sanchez, γνωστή από τη μουσική σκηνή της Βαρκελώνης.
Συμμετέχουν ακόμα ο Stefanatty και ο Jah Smiley από τους One Drop Fwd και τους Soulfire αντίστοιχα, γνωστά Reggae συγκροτήματα της Θεσσαλονίκης.
Το “Me Wanna Dance” είναι ένας πολυσυλλεκτικός δίσκος, με πολλά διαφορετικά χρώματα και ήχους, μία γιορτή της μουσικής ενός από τα πιο δραστήρια και δυναμικά μουσικά σχήματα της χώρας.
Τον Οκτώβριο  του 2007  οι Locomondo ξεκινούν τις εμφανίσεις τους στην ιστορική μουσική σκηνή Κύτταρο, δίνοντας εκρηκτικές-κυριολεκτικά- μουσικές παραστάσεις, δυο Πέμπτες κάθε μήνα, όπου δημιουργείται το αδιαχώρητο.
Ο μέσος όρος ατόμων που παρακολούθησε τις συναυλίες στο Κύτταρο ήταν 550 άτομα σε κάθε συναυλία.
Παρεμβάλλεται η περιοδεία τους σε 7 πόλεις της Γερμανίας-από 31 Οκτωβρίου και για διάστημα 18 ημερών.
Οι πόλεις που επισκέφτηκαν στη Γερμανία ήταν: Βερολίνο(Kulturbrauerei-Maschinenhaus), Στουτγκάρδη (Denoar), Κολωνία (Underground), Μπόχουμ (Bahnhof Langendreher), Μάαστριχτ -NL-(Backstage), Siegburg (Casbah), Krefeld (Kulturrampe) .
Στις 21 Νοεμβρίου 2007 επιστρέφουν στην Ελλάδα και συνεχίζουν τις συναυλίες στο Κύτταρο από 22 Νοεμβρίου με αμείωτη επιτυχία μέχρι τον Ιανουάριο του 2008.
Στην τελευταία τους συναυλία  στο Κύτταρο-στις 31 Ιανουαρίου 2008- προσκεκλημένος των Locomondo είναι ο Natty Bo του θρυλικού ska συγκροτήματος SKA CUBANO, ο οποίος τραγουδά μαζί με τους Locomondo και προσφέρει στο αθηναϊκό κοινό ένα  dj set με μουσικές από τη σπάνια συλλογή βινυλίων και δίσκων 45 στροφών που διαθέτει στη συλλογή του.
Η προσέλευση ατόμων που παρακολούθησαν τη συναυλία ήταν περίπου 500 άτομα.
Στις 2 Φεβρουαρίου 2008 οι Locomondo και ο Natty Bo ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη και δίνουν παρουσιάζοντας την ίδια συναυλία με αυτήν στο Κύτταρο, στο Principal Club Theater :
Τη συναυλία παρακολούθησαν 1000 άτομα.
Παράλληλα με τις εμφανίσεις τους σε Αθήνα και επαρχία το 2007 οι Locomondo συνθέτουν μουσική για την κωμωδία της ελληνο-αμερικανίδας σκηνοθέτιδας Christine Crokos  «Γαμήλιο Πάρτυ», ενώ γράφουν τη μουσική για το νεανικό  τηλεοπτικό σήριαλ  του ALPHA  με τίτλο «Σε είδα…».
Στις 12 Ιουνίου 2008 οι Locomondo έδωσαν μια μεγάλη, κοινή συναυλία με τους Amparanoia στο πλαίσιο της τελευταίας  πανευρωπαϊκής περιοδείας των Amparanoia (Bye, Bye Tour), στο Θέατρο Βράχων –Φεστιβάλ δήμου Βύρωνα.
Την παραγωγή της συναυλίας διοργάνωσαν από κοινού οι Locomondo με την Olkos Productions, οι οποίοι έχοντας υπ’ όψην τους ότι, μεγάλο μέρος της νεολαίας απέχει από πολλά μουσικά δρώμενα που αφορούν ξένους καλλιτέχνες, εξ αιτίας τους υψηλού κόστους του εισιτηρίου, αποφάσισαν  η τιμή του εισιτηρίου να είναι 20 €, όσο δηλαδή και μια οποιαδήποτε συναυλία ελληνικού σχήματος , έτσι ώστε να μπορούν να την  παρακολουθήσουν όλοι οι fan της ανεξάρτητης  μουσικής σκηνής.
Τη συναυλία παρακολούθησαν 4.000 θεατές.
Χωρίς πολλά λόγια και πληροφορίες αυτή η μπάντα έχει με το δικό της τρόπο καταφέρει να ενώσει κουλτούρες από διαφορετικές χώρες κάτω από το χαρακτηριστικό τους ηχόχρωμα.Η μίξη πολλών μουσικών κατηγοριών σε ένα άκουσμα είναι και η επιτυχία τους..Αποδεικνύουν περίτρανα πως η μουσική είναι μία...και χορεύοντας αυτή την μουσική ετούτος ο κόσμος ο τρελός ίσως μπορέσει να μονιάσει...

Listen and Feel...Feel and Listen...

Δεν υπάρχουν σχόλια: