Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Loreena McKennitt - Marrakesh Night Market

Καλησπέρα σου καλέ μου αναγνώστη - ακροατή .Σήμερα τελειώνω την μουσική θεματική ενότητα '' συνθέτες - μελωδίες '' αυτής της εβδομάδας με μια κυρία.Και με Κ κεφαλαίο παρακαλώ , την Loreena McKennitt.Μοναδική στο είδος της.Πολύ πιθανόν να την γνωρίζεις σαν όνομα η με  ένα δύο τραγούδια και πολύ απίθανο να έχεις ακούσει τις δουλειές  τις, αδερφέ.Το αναφέρω  αυτό, γιατί μόνο τότε καταλαβαίνεις το εκτόπισμα αυτής  καταληκτικής μουσικού και την προσφορά της ,σε μια μουσική βιομηχανία που βομβαρδίζεται από ηλεκτρονικούς ήχους και υπερφορτωμένες παραγωγές.
Η  Loreena Isabel Irene McKennitt, όπως είναι ολόκληρο το όνομα της, είναι μια Καναδή ερμηνεύτρια, πιανίστρια και αρπίστρια, με Ιρλανδική και Σκοτσέζικη καταγωγή, γεννημένη το Φεβρουάριο του 1957. Είναι διεθνώς γνωστή για τη συγγραφή, σύνθεση, ηχογράφηση και εκτέλεση της μουσικής της. Γεννημένη στην περιοχή της Μανιτόμπα στον Καναδά, η Λορίνα μεταφέρθηκε στο Στράτφορντ  στο Οντάριο του Καναδά το 1981 οπού και διαμένει ακόμα. Έχει παίξει και έχει τραγουδήσει και εχει συνθέσει μουσική για το φεστιβάλ του Στράτφορντ στις παραγωγές του Καναδά αρχίζοντας από  το The Tempest (1982) μέχρι το  The Merchant Of Venice (2001).
Είναι  αποκλειστική παραγωγός, ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια της δισκογραφικής εταιρείας «Quinlan Road», που γνωρίζει διεθνή επιτυχία. Με δισκογραφική πορεία δύο δεκαετιών, η «εκλεκτική κελτική» μουσική της McKennitt κέρδισε σημαντική αναγνώριση παγκοσμίως και πολλά βραβεία πωλήσεων στη Νότια και Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Ασία. για χρυσούς, πλατινένιους και πολυπλατινένιοuς δίσκους σε δεκαπέντε χώρες σε τέσσερις ηπείρους.
Διδάκτωρ φιλολογίας και νομικής με 7 album, και αρκετά βραβεία, τιμητικούς τίτλους  αλλά και πολλές φιλανθρωπικές δράσεις στο βιογραφικό της.
Αν θές να βάλεις ταμπέλες στη μουσική της,χαρακτήρισε την ως World, Folk, New Age και Celtic, παρόλο που περιέχει χαρακτηριστικά από όλα τα μουσικά ακούσματα παγκοσμίως. Κάθε της album περιέχει τραγούδια και στοιχεία , από διάφορους πολιτισμούς και επομένως δύσκολα μπορεί να κατηγοριοποιηθεί.Για ποιο λόγο όμως να μπείς στον κόπο;
Πριν τη σύνθεση των "Elemental" (1985), "Parallel Dreams" (1989) ταξίδεψε στην Ιρλανδία, απ’ όπου εμπνεύστηκε από την ιστορία, και τον πολιτισμό της. Αντίστοιχα για το album "The Mask And Mirror" (1994) διεξήγαγε κάποιες μελέτες στην Ισπανία και συγκεκριμένα για το Galicia, ένα κελτικό κομμάτι της Ισπανικού πολιτισμού με αραβικές ρίζες! Για το πιο πρόσφατο άλμπουμ της "An Ancient Muse" φημολογείται ότι ταξίδεψε και διάβασε διάφορες κουλτούρες και παραδόσεις από τη Μεσόγειο θάλασσα μέχρι την Ινδία και την Κίνα! Ταξιδιάρικη, μυστηριώδης, αινιγματική, ατμοσφαιρική, μυσταγωγική , η μουσική  της  σε ταξιδεύει σε ένα κόσμο ηρεμίας και ονείρου, γεμάτο γοητεία και εκστατικούς ρυθμούς. Αιθέρια φωνητικά, θαρρείς νεραϊδίσια  και μελωδίες έντονα συναισθηματικές  μας μεταφέρουν πίσω στο χρόνο , σε κόσμους που μπορεί ποτέ να μην έχουμε πάει υλικά,  μας παίρνει απο το χέρι και μας πάει σε μαγευτικές και ονειρικές περιπλανήσεις. Κάθε τραγούδι της McKennitt είναι σαν ένας πίνακας ζωγραφικής, σαν ένα τοπίο λαϊκών εθίμων,σαν ένας χάρτης από μια άλλη μακρινή χώρα.Σήμερα σε μια υλική και τεχνολογική εποχή όπου η φαντασία και η δημιουργικότητα τείνουν να εξαφανιστούν. η μουσική της παραμένει πιστή και αναλλοίωτη στη φθορά του χρόνου ,να μας θυμίζει  τις μούσες και τους βάρδους, να μας θυμίζει μια  άλλη πιο αγνή εποχή.
Επέλεξα το Book of  Secrets ,γιατί το έχω ξεχωρίσει για κάποιο λόγο από τα υπόλοιπα.. Νομίζω πως είναι ιδανικό για τίτλους τέλους αυτής της εβδομάδας.

Listen and Feel...Feel and Listen...

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Φανταστικη φωνη!!Τετοια τραγουδια με επηρεαζουν στις παραγωγες μου!!!