Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Σταμάτης Σπανουδάκης - Κύματα

Καλό σου απόγευμα καλέ μου αναγνώστη - ακροατή.Έλληνας και ο συνθέτης που επέλεξα για το post της σημερινής ενότητας .Φτάσαμε στους τρεις μαζί με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου και τον Yanni. To όνομα αυτού : Σταμάτης Σπανουδάκης.Σίγουρα έχεις ακούσει τις μουσικές του αδερφέ, απλά μπορεί να μην ξέρεις πως τις έχεις συνθέσει αυτός.Για παράδειγμα το κομμάτι που επέλεξα σήμερα έγινε γνωστό ΄χαρη σε μια  τηλεοπτική διαφήμιση για γιαούρτι και πιο συγκεκριμένα για το Total της ΦΑΓΕ.Μπορεί και να το θυμάσαι.
Ο Σταμάτης Σπανουδάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Από πολύ μικρή ηλικία, η μουσική έγινε το σημαντικότερο κομμάτι της ζωής του. Αρχικά, στα παιδικά του χρόνια, μελέτησε κλασική μουσική (κιθάρα και θεωρία), με τον Χαράλαμπο Εκμεκτσόγλου. Κατόπιν, ως έφηβος, τη δεκαετία του ‘60 και του ’70, έπαιζε μπάσο και πλήκτρα σε διάφορα συγκροτήματα στην Αθήνα, το Παρίσι και τέλος το Λονδίνο, όπου έζησε για αρκετά χρόνια και ηχογράφησε τους πρώτους του δίσκους.
Στη συνέχεια, η κλασική μουσική τον κέρδισε και πάλι, οπότε αποφάσισε να επιστρέψει στις σπουδές του και να μελετήσει σύνθεση, αρχικά στο Wurzburg της Γερμανίας με καθηγητή τον Bertold Hummel, και στη συνέχεια πίσω στην Αθήνα με καθηγητή τον Κωνσταντίνο Κυδωνιάτη.
Ήταν τότε που γοητεύτηκε από την τρίτη του αγάπη, τη βυζαντινή μουσική, η οποία τον οδήγησε στο ελληνικό τραγούδι και την ορχηστρική μουσική.
Από τότε προσπαθεί ενσυνείδητα να συνταιριάξει στη μουσική του τις τρεις του επιρροές (το ροκ, την κλασική και τη βυζαντινή μουσική).
Έχει γράψει μεγάλο αριθμό τραγουδιών (μουσική-στίχοι) για τους περισσότερους σύγχρονους μεγάλους Έλληνες τραγουδιστές.
Έχει επίσης συνθέσει μουσική για πολλές επιτυχημένες κινηματογραφικές ταινίες στην Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ιταλία, καθώς επίσης και μουσική για το θέατρο και την τηλεόραση. Μέχρι σήμερα έχει ηχογραφήσει περισσότερα από πενήντα άλμπουμ.
Από το 1995, έχει επικεντρωθεί σχεδόν αποκλειστικά στην οργανική μουσική, αντλώντας τα θέματά του από την ιστορία της Ελλάδας και τον Χριστιανισμό. Η μουσική του αυτή έχει σημειώσει πρωτόγνωρη εμπορική επιτυχία και όλοι του οι δίσκοι έχουν γίνει χρυσοί και πλατινένιοι, με ελάχιστη διαφήμιση και πολύ σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις.
Ο Σταμάτης ζει σε ένα ήσυχο προάστιο της Αθήνας, μαζί με τη γυναίκα του Ντόρη και τα τέσσερα σκυλιά τους. Διαθέτει δικό του στούντιο, όπου ηχογραφεί τη μουσική του, όντας ο ίδιος συνθέτης, ενορχηστρωτής, παραγωγός, εκτελεστής, αλλά και ηχολήπτης τού έργου του.
Σίγουρα πολυγραφότατος  συνθετικά σε αρκετούς τομείς, η ορχηστρική του μουσική, του προσδίδει μια άλλη διάσταση .Τον ανεβάζει κάποια επίπεδα παραπάνω κατά την γνώμη μου.Ίσως  γιατί  δεν έχει φοβηθεί να  παρουσιάσει έργα με θεματικές ,όπως Ο Μέγας Αλέξανδρος ,η Σμύρνη  κ.α  ,θέματα μεγάλα ,με ιστορία στην πλάτη τους.Και το αποτέλεσμα τον δικαιώνει.Εικονοπλαστικός μέσα από τις νότες του, εκφραστικός μέσα από τις ενορχηστρώσεις ,σίγουρα αξίζει να ακούσεις την μουσική του.Αν το κάνεις αδερφέ, κάντο με μάτια κλειστά..Βοηθάει.
Μελανό του σημείου κατά την γνώμη μου, η τόσο έντονη πολιτική του τοποθέτηση .Το Υπάρχει καλύτερα Ελλάδα και την Θέλουμε , της ΝΔ, ακούγεται τόσο υποδεέστερο από το συνολικό του έργο.Βέβαια άνθρωποι είμαστε και όλοι κάνουμε λάθη.
Επέλεξα το κύματα γιατί είναι πραγματικά μια καταπληκτική μελωδία,χαρακτηρίζει σε ένα μεγάλο κομμάτι το ύφος της μουσικής του  και   μαζί με αυτό το βίντεο που επέλεξα, αν και δεν είναι καλής ποιότητας ,μου θυμίζει  για ποιό λόγο πρέπει να αγαπάω αυτή την χώρα όταν δεν με αγαπάει αυτή....

Listen and Feel...Feel and Listen...

2 σχόλια:

Leviathan είπε...

Πολύ πολύ αγαπημένος μου!!! :) καλό Σαββατόβραδο! :)

Κωσταντίνος είπε...

Χαίρομαι που σου αρέσουν οι επιλογές μου φίλε μου Leviathan και σε ευχαριστώ που με τιμάς με τα σχόλια σου.Καλά να περνάμε:)