Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

FF.C - Πρίσμα Φαντασίας

Γειά σου καλέ μου αναγνώστη - ακροατή .Απογευματάκι Πέμπτης , μιας κρύας Πέμπτης  σήμερα,  σου έχω αφού διάνυουμε την Ελληνική Hip Hop εβδομάδα,  ενα group  που  με εντυπωσίασε το γεγονός πως  σχεδόν όλη (άν όχι όλη)  η hip hop  κοινώτητα της χώρας μας , αναφέρεται  σε αυτούς με σεβασμό αν όχι με θαυμασμό.Πράγμα περίεργο και σπάνιο, αν σκεφτείς πως  οι αντιπαλότητες όπως ανέφερα και στο post  της Δευτέρας , καλά κρατούν.
Μιλάω για τους FF.C φυσικά, η Fortified Concept (Οχυρωμένη Αντίληψη) αλλιώς.Το πρώτο group που ασχολήθηκε με το hip hop  στην Ελλάδα αν και όπως έχουνε πει και οι ίδιοι, δεν  έχει σημασία πόσο παλιό είναι ένα group ή πόσο καινούργιο αλλά πως πράττει. Μπορεί να είσαι παλιός και να κάνεις του κόσμου τις χαλάστρες.Ξεκίνησαν το 1987  όταν τρεις φίλοι  που αγαπούσαν την μουσική  αποφάσισαν να παίξουν παρέα και δυστυχώς διαλύθηκαν το 2005 όταν αποχώρησε από το group  ο Κώστας Κουρμένταλας γνωστός και ως Ρυθμοδαμαστής.Στην αρχή ο στίχος τους ήταν αγγλικός και το FF.C  σήμαινε Funky Fresh Conspet ενώ πέρασαν και μια φάση που λεγόντουσαν "Fight Fashion Captivity" μέχρι να υιοθετήσουν την οριστική έννοια που κρυβόταν πίσω από το όνομα τους και να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους μέσω μικροφώνων και μουσικής.
Ταλέντο διάχυτο και ευδιάκριτο αν ακούσεις την μουσική τους .Χρειάστηκαν μόνο κάποιες ώρες ακρόασης για να καταλάβω την σχεδόν ολοκληρωτική τους παραδοχή από τον συγκεκριμένο μουσικόκοσμο.Η μουσική τους παρακαταθήκη είναι εμφανής σε μετέπειτα καλλιτέχνες  και το μουσικό τους εκτόπισμα από την αρχή ,μέχρι το τέλος τους σίγουρα τους εντάσσει σε ένα από τα καλύτερα group της ελληνικής hip hop μουσικής σκηνής. Ο τρόπος που διαχειρίζονται έννοιες και σημασίες ,αλήθειες και τις προσωπικές τους απόψεις περί παντός επιστητού και τις  πλάθουν  σε  ρίμες που ρέουν με μια μοναδικότητα και αυθεντικότητα  που χαρακτηρίζει τον ήχο τους και  το άλλοτε  ρυθμικό και άλλοτε μελωδικό μουσικό τους περιτύλιγμα, σίγουρα  εκπροσωπεί σε ένα μεγάλο κομμάτι την καθαρόαιμη ελληνική hip hop κουλτούρα. Μεγάλα λόγια και φιλοφρονήσεις που ίδιοι δεν δεχόντουσαν αφού  δεν διαφωνούσαν με τον χαρακτηρισμό ,αντι -σταρ   του είδους αφού στην ερώτηση για το αν  είναι πρότυπα και είδωλα για την νεολαία  απαντούσαν Είναι υπερβολική έννοια και εμείς δεν μπορούμε να παίξουμε αυτό το ρόλο. Θέλουμε να μας βλέπουν όπως πραγματικά είμαστε. Δε θέλουμε να καθοδηγούμε κόσμο.  
 Επέλεξα το πρίσμα φαντασίας , γιατί ορίζει αυτού του είδους την μουσική σαν εσωτερική έκφραση ,σαν διαφυγή από ότι μας βάλει καθημερινά , με ένα τρόπο ευγενικό χωρίς κανένα ίχνος αδυναμίας..
Νομίζω πως ο στίχος με το hip hop αντέχω , εκφράζει  την ουσία του hip hop όχι μόνο σαν είδος μουσικής αλλά και ως τρόπο ζωής. Listen and Feel...Feel and Listen...

Δεν υπάρχουν σχόλια: