Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

ACTIVE MEMBER - Άκου Μάνα

Κλείνοντας σήμερα αυτή τη μουσική θεματική ενότητα  , δεν νομίζω πως θα μπορούσα να μην συμπεριλάβω τους  Active Member . Τελειώνω αν και πιστεύω πως μέσα σε μια εβδομάδα μπορείς να προσεγγίσεις μόνο επιδερμικά ένα είδος μουσικής..Ξέρεις αδερφέ σαν όλα τα καλά και αυτό θέλει το χρόνο του.Αλλά την μουσική να την ακολουθείς όπου σε πάει..Και εγώ δεν το μπορώ το πολύ αυτήν την εποχή .Δεν θέλω τίποτα να ξεχειλίζει. Ίσως επιστρέψω στο μέλλον, ίσως και όχι.Δεν θέλω να δεσμεύομαι και να δίνω υποσχέσεις .Αλλά ας γυρίσουμε πάλι στο θέμα  του post .
Ιδρύθηκαν το 1992 από τον B.D .Foxmoor όπως είναι γνωστός,  η Μιχάλης Μυτακίδης όπως είναι το κανονικό του όνομα και τον  DJ MCD (Δημήτρης Κρητικός) μετά από μια συναυλία των Public Enemy.Στην πορεία προστέθηκαν  και ο  Xray (Νικήτας Κλιντ)  , o οποίος μετά την αποχώρηση του από το group , υπήρξε μέλος στις ρόδες και τώρα στους moriginal champ system και ο Real D (Δημήτρης Κωσταντόπουλος )  ιδρυτής μετέπειτα των Deadlock. Τώρα πλέον αποτελούνται από τον B.D .Foxmoor και την Sadahzinia (Γιολάντα Τσιαμπόκαλου).
Ο ήχος τους έγινε ιδιαίτερα γνωστός με την κυκλοφορία της  τρίτης  δισκογραφικής  δουλειάς τους με όνομα Το μεγάλο κόλπο .Album σταθμός αδιαμφισβήτητα στην ιστορία του ελληνικού Hip hop μέσα από το οποίο προέρχεται και το τραγούδι που επέλεξα σήμερα.
H Persona του B.D .Foxmoor ,αισθητικά , μουσικά και στιχουργικά έγινε αρεστή σε ένα μεγάλο εύρος κόσμου και προσέλκυσε  αρκετούς πιτσιρικάδες , στους κόλπους του ελληνικού hip hop , που μέχρι τότε η  παρουσία του ήταν αισθητή μόνο σε στενούς κύκλους.Και αναφέρω την Persona του Foxmoor γιατί είναι άμεσα συνδυασμένη μαζί με αυτό το group και ασχέτων κάποιον αντιπαθειών που έχουν δημιουργηθεί, πιστεύω κανείς δεν μπορεί να μην παραδεχτεί πως οι Active Member  είναι  ένα από τα μεγαλύτερα hip hop group της Ελλάδας , αν όχι το μεγαλύτερο.Δεν λέω ίδρυσαν, θα πω βάφτισαν το είδος που παίζουν ως low bap λόγω της διαφορετικότητας του ήχου τους  από ότι γνωστό μέχρι τότε.Μια καθαρή και αυθεντική ελληνική  έκφραση  μέσω  αυτού του είδους μουσικής. Ο στίχος τους  υπήρξε πάντα η αιχμή του δόρατος και το πιο δυνατό τους σημείο κατά την γνώμη μου.Ταιριαστό παράδειγμα στην έκφραση η πένα είναι πιο δυνατή από το ξίφος.Στιχομυθίες που της χαρακτηρίζει η αξιοπρόσεκτη διαχείριση  του λόγου και των λέξεων , η  ξυραφένια ευστοχία και η ικανότητα να ωθούν τον ακροατή να ταυτιστεί λίγο πολύ μαζί τους.Πολιτική . κοινωνία, αγάπη, φιλία, μοναξιά , παγκοσμιοποίηση, φυλακές και κοινωνικό περιθώριο ...δεν νομίζω αδερφέ να έχεις συνηθίσει ελληνικά τραγούδια με  τέτοια  θέματα στο στίχο ; δυστυχώς οι Έλληνες είναι μόνο λαός της καψούρας...
Επέλεξα το Άκου Μάνα για τον στίχο  για όλους έχει ο θεός.Μήνυμα που θα ήθελα να σου περάσω καλέ μου αναγνώστη ακροατή αλλά και γιατί υπήρξε η πρώτη  μεγάλη ελληνική hip hop επιτυχία.
Θυμάμαι  που είχαμε πάει στο  Rex, για  μια ειδική τηλεοπτική εκπομπή , το υπερηχητικό comfuzio ,μίξη του Υπέρηχου του Κώστα Σγότζου και του Comfuzio του Κανάκη ,Παραρά ,Καλιβάτση να το τραγουδούν πρώτη φορά τηλεοπτικά και τον κόσμο από κάτω να προσπαθεί να τραγουδήσει τα λόγια .. Listen and Feel...Feel and Listen...

1 σχόλιο:

Λίτσα είπε...

Ήμουν παραγωγός σε αυτή την εκπομπή στο ΡΕΞ. Η μουσική ήταν να παίξει ζωντανή αλλα τελικά ο ηχολήπτης μας δεν κατάφερε να έρθει Αθήνα στην ώρα του. Μέσα στον πανικό με τα παιδιά τρέχαμε για Cd για playback. Τελικά ήταν μία πολύ όμορφη εκπομπή. Απίστευτο κοινό!!! Κρίμα που δεν έχω αρχειακό υλικό από αυτή την εκπομπή.