Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Vassilikos -No Milk Today

Τις καλησπέρες μου καλέ μου αναγνώστη - ακροατή.Για σήμερα επέλεξα ενα κομμάτι που το ξέρεις σίγουρα αλλά όχι εκτελεσμένο απο τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη.Μιλάω φυσικά για το Vassiliko η Βασιλικό Σακκά όπως είναι και το πλήρες όνομα του.Το άκουσα χθες μετά απο καιρό και για κάποιο λόγο μου ταίριαξε με την εποχή και δεν μιλάω μόνο για τον καιρό...
Ας σου πω δυο τρία πράγματα για αυτόν έτσι για να έχεις μια πιο σφαιρική άποψη πριν κρίνεις το τραγούδι που διάλεξα για απόψε.
Κυκλοφορώντας 6 άλμπουμ με τους Raining Pleasure, των οποίων υπήρξε συνθέτης, τραγουδιστής, μπασίστας/κιθαρίστας και στιχουργός, ο Βασιλικός έχει ήδη να επιδείξει στο ενεργητικό μερικά από τα μεγαλύτερα hits των τελευταίων 20 χρόνων στην Ελλάδα, με κομμάτια όπως τα “Capricorn”, “Fake”, “Love Me, Love Me, Love Me”, που κατέκτησαν το ελληνικό ραδιόφωνο. Δύο από τα 3 άλμπουμ τους σε μεγάλη εταιρεία έγιναν χρυσά, ενώ όλα αυτά τα χρόνια ο Βασιλικός έχει γράψει συνολικά δεκάδες κομμάτια που έχουν σημαδέψει και επηρεάσει μία ολόκληρη γενιά μουσικόφιλων στην Ελλάδα, αλλά και νέων μουσικών.
Το άλμπουμ “Reflections” θεωρήθηκε από πολλούς μουσικοκριτικούς σαν μία “ανάγνωση” του έργου του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μάνου Χατζιδάκι που θα επικροτούσε ο ίδιος ο συνθέτης, αν ήταν ακόμα εν ζωή. Έγινε χρυσό και ξεπέρασε τις 35.000 πωλήσεις, ένα νούμερο εξαιρετικά μεγάλο για την ελληνική αγορά. Το άλμπουμ αυτό, αλλά και η τόλμη του Βασιλικού να οδηγηθεί το συγκρότημα σε νέους τρόπους έκφρασης, συνδυάζοντας μάλιστα και το θεατρικό στοιχείο στις παραστάσεις τους, όπως το 2006 με την παράσταση “Love and death” , έκανε τους Raining Pleasure και το Βασιλικό γνωστούς και αγαπητούς σε ένα ακόμα πιο ευρύ κοινό. Με το συγκρότημά του μοιράστηκε κατά καιρούς τη σκηνή με σπουδαία ονόματα όπως Pixies, The Cure, Pearl Jam, Arcade Fire και άλλους.
Εκτός από την πετυχημένη πορεία του με τους Raining Pleasure, και δίνοντας μία σειρά από εξαιρετικά πετυχημένες εμφανίσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων και στην Γερμανία, όπου εδώ και 4 χρόνια κατοικεί μόνιμα) ο Βασιλικός συνεργάστηκε και με αρκετούς σημαντικούς καλλιτέχνες. Μία από αυτές είναι η συμμετοχή του στο άλμπουμ της Ολλανδέζας ερμηνεύτριας Traincha (Trijntje Oosterhuis), τόσο ζωντανά όσο και στο άλμπουμ της “The look of love”. Επίσης, έχει συνεργαστεί με την Έλλη Πασπαλά Με τη Λένα Πλάτωνος τραγούδησε στο Ηρώδειο όπως επίσης και με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, μία από τις πιο πετυχημένες ελληνίδες τραγουδίστριες. Το 2009, ο ώριμος πλέον Βασιλικός, υπογράφοντας με την Sony Music, είναι στο ξεκίνημα μίας νέας πορείας, που αναμένεται να δώσει στο ευρύ κοινό περισσότερα δείγματα του ταλέντου του. Άλλωστε, ο ίδιος δεν έχει σταματήσει μέσα σε αυτή την πορεία να δείχνει ότι εξελίσσεται, διευρύνοντας τις επιρροές και τα ακούσματά του, τα ερεθίσματα που παίρνει για να εμπνευστεί, κατορθώνοντας και να διατηρήσει το κοινό που από την αρχή της καριέρας του τον ακολουθεί και ωριμάζει μαζί του, αλλά και να προσεγγίσει ολοένα και περισσότερους ακροατές και θαυμαστές του έργου του.
Το Vintage (Songs I Wish I'd Written Vol.1)” ,το πρώτο άλμπουμ σαν σόλο καλλιτέχνης, είναι μία συλλογή μερικών σπουδαίων κομματιών, που αποτελούν επιλογές του Βασιλικού. Η συλλογή αυτή δεν είναι μία συνηθισμένη συλλογή επανεκτελέσεων. Ο Έλληνας τραγουδοποιός εκτός της μοναδικής φωνής του, προσθέτει και την δική του προσωπική και φρέσκια ματιά σε κομμάτια που έχουν αγγίξει το χρόνο και καταφέρνει να τα κάνει να ακούγονται σαν να γράφτηκαν σήμερα. Στο άλμπουμ αυτό,  ο Βασιλικός έχει αναλάβει όλες τις ενορχηστρώσεις, τις εκτελέσεις όλων των οργάνων, μαζί φυσικά και με την ερμηνεία, ενώ υπογράφει και την παραγωγή μαζί με τον Βρετανό παραγωγό Clive Martin, που έχει δουλέψει με διάφορα σπουδαία συγκροτήματα και καλλιτέχνες, όπως οι Queen, Peter Gabriel, Terrorvision, Reef, Puressence, Stereophonics, Les Négresses Vertes, κ.ά. Ο Clive Martin δηλώνει ενθουσιασμένος με την συνεργασία του με το Βασιλικό και με τους Raining Pleasure, και μάλιστα η συνεργασία τους συνεχίζεται, πάνω σε ένα κομμάτι που έγραψε ο Βασιλικός (στα ελληνικά αυτή τη φορά) για την Δήμητρα Γαλάνη, και που κυκλοφορεί στο άλμπουμ ΠΙΞΕΛ της σπουδαίας ερμηνεύτριας. Ο τρόπος με τον οποίο μεταμορφώνει κομμάτια και η φρέσκια άποψή του σε classics δείχνει την τόλμη του τραγουδοποιού, αλλά και την εμπιστοσύνη που έχει στις δυνατότητές του.

Αξίζει να ακούσεις τις δουλειές του καλέ μου αναγνώστη - ακροατή όπως αξίζει να ακούς και τις προσπάθειες του κάθε νέου καλλιτέχνη που αποφασίζει να πάρει το δικό του δρόμο και να κάνει τις δικές του επιλογές από το να ακολουθήσει τις περπατημένες που προσφέρουν οι δισκογραφικές  εταιρείες. ...Σε αυτό  το κομμάτι πάντως  έχει δώσει άλλο αέρα ..καινούργιο και πιο δικό του.
Αυτό είναι που κάνει την διαφορά μεταξύ διασκευής και επανεκτέλεσης...

Listen and Feel...Feel and Listen...

Δεν υπάρχουν σχόλια: