Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2012

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΒΟΥΔΑΚΗΣ - ΜΕ ΤΟ ΚΟΡΜΙ ΝΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ

Καλό σου απόγευμα, καλέ μου αναγνώστη -ακροατή.Σήμερα ανακοινώθηκε πως οι πολιτικοί αρχηγοί αυτής της παράδοξης από κάθε πλευρά χώρας, ότι συμφώνησαν με τους όρους που έθεσε η Τρόικα.Αυτό είναι ένα μουσικό blog αλλά δεν γίνεται να μην το αναφέρω αυτό.Έτσι και αλλιώς το μόνο που έχω να πώ είναι: καλό κουράγιο αδέρφια εκεί έξω.Βαστάρε ωρέ!!!Κάποτε αυτή η χώρα θα είναι και πάλι ελεύθερη.....
Για σήμερα επέλεξα τον Δημήτρη Ζερβουδάκη.Ταιριάζει με την ενότητα αυτής της εβδομάδας αλλά και τo κομμάτι που επέλεξα ταιριάζει με όσα είπα παραπάνω.
Ας σου πω όμως πρώτα καλέ μου αναγνώστη - ακροατή κάποια πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο για τον Ζερβουδάκη.Γεννήθηκε, σπούδασε και κατοικεί μόνιμα στη Θεσσαλονίκη και αν δεν κάνω λάθος τα τελευταία χρονια βρίσκετε στο χωρίο Μεσημέρι, έξω από την Θεσσαλονίκη. Μετά το τέλος του Γυμνασίου φοίτησε στη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 1985 όντας φοιτητής ασχολείται με το τραγούδι και τη μουσική ιδρύοντας μαζί με άλλους φοιτητές το συγκρότημα "Νέοι Επιβάτες". Λίγο αργότερα η επιτυχία του συγκροτήματος ανοίγει το δρόμο στη δισκογραφία.Μία ανεξάρτητη παραγωγή που επιμελείται ο ίδιος ο Δημήτρης Ζερβουδάκης και με τίτλο του δίσκου "Σχετικά παράνομοι", είναι η πρώτη του δισκογραφική εμφάνιση.Μετά τα τρία χρόνια ο Δημήτρης Ζερβουδάκης εκδίδει με την εταιρεία που συνεργάζεται και σήμερα, τη Minos , την πρώτη του προσωπική δουλειά με γενικό τίτλο "Ακροβάτης" που έχει θερμή ανταπόκριση και κατατάσσει τον νέο καλλιτέχνη σε μία σχολή ποιοτικού σύγχρονου ήχου.Ακολουθούν κάποια χρόνια που ο Δημήτρης Ζερβουδάκης υπηρετεί την θητεία του και αμέσως μετά συνεργάζεται σε συναυλίες και στο βινύλιο με τον Γ. Μαρκόπουλο.Το καλοκαίρι του 1988 συμμετέχει στο συναυλιακό πρόγραμμα του Γιώργου Νταλάρα και αμέσως μετά τον επιλέγει ο Ν. Μαμαγκάκης για 3 τραγούδια στο δίσκο "Μυστικά τραγούδια". Τον Οκτώβρη του 1992 ο Δημήτρης Ζερβουδάκης κυκλοφορεί τον δεύτερο προσωπικό του δίσκο "Από Μάρτη Καλοκαίρι" ενώ ήδη έχει αρχίσει η συνεργασία του με την Ελευθερία Αρβανιτάκη που συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία όλη τη χρονιά στον Απόλλωνα.
Στη συνέχεια, κυκλοφορούν οι επόμενοι δίσκοι «Έχε το νου σου», «Κλείσε τα μάτια σου και κοίτα», «Εδώ ξυπνούν τα όνειρα», «Πανσέληνη Χώρα», καθώς και συμμετοχές του σε δίσκους άλλων δημιουργών όπως του Γ. Μαρκόπουλου, Γιώργου Ζήκα, Γιώργου Καζαντζή. Στο άλμπουμ που μόλις κυκλοφόρησε με τίτλο «Το μέσα μου βουνό», ο Δημήτρης Ζερβουδάκης συνεργάζεται με το Σούλη Λιάκο (στίχοι-μουσικοί).Το 2005 Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης συνάντησε την Μελίνα Κανά, τη Γιώτα Νέγκα και τη Μαρία Σπυροπούλου στο άλμπουμ του Μανώλη Γαλιάτσου 'Του Μάγου τα παιχνίδια' ( LM 036-2), όπου ερμηνεύει, σε μουσική του Γαλιάτσου, στίχους του Καρυωτάκη ('Δρόμος'), του Φιλύρα ('Οι Ερχόμενες') και του ίδιου του συνθέτη ('Παράξενο να μοιάζεις' - 'Όχι και να κλαίμε' - 'Ένας Μάγος πέρασε'). Ο δίσκος κυκλοφορεί από τη Libra Music.To 2006 Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης ύστερα από μια μακρόχρονη δισκογραφική πορεία επανέρχεται με τη νέα του δισκογραφική πρόταση "Στα χαμηλά και στα Ψηλά". Στο δίσκο συμμετέχουν ο Παντελής Θεοχαρίδης και η Αλεξία Χρυσομάλλη. Ο Δίσκος κυκλοφορεί από την Polytropon.Το 2009 και συγκεκριμένα την άνοιξη ξεκίνησαν οι ηχογραφήσεις του album "Πως να αναπνεύσω" στο οποίο συμμετέχει η Σοφία Γεωργαντζη μια νέα και πολλά υποσχόμενη τραγουδοποιός. Στον δίσκο ξεχωρίζουν αμέσως τα "Πως να αναπνεύσω" , "Ζωή Μισή" και "Λήθη". Ο δίσκος κυκοφορεί από την εταιρεία παραγωγής ΚΥΜΑ η οποία ξεκινά και την δραστηριότητα της με αυτήν την παραγωγή.
 Τραγουδιστής - τραγουδοποιός με σεμνότητα όσο λίγοι καλλιτέχνες σε αυτή τη χώρα,απασχολεί αλλά και επιτρέπει στα φώτα της δημοσιότητας να πέσουν πάνω του, μόνο όταν μιλάει με τα τραγούδια του.Φωνή μπάσα, βαθιά και εκφραστική..Όμορφες συνθέσεις και ιδιαίτερος ήχος,προσωπικός. Καριέρα αξιόλογη και αξιοσέβαστη.Σίγουρα ένας υποτιμημένος καλλιτέχνης.Η καλλιτεχνική του έκφραση αξίζει πολλά παραπάνω αυτιά και όχι μόνο το κοινό του λεγόμενου έντεχνου τραγουδιού ,γιατί δυστυχώς ό μέσος Έλληνας δεν γνωρίζει πάνω από τρία κομμάτια του.Ενώ του Τσαλίκη όμως ;Είναι μερικές φορές που οι στίχοι του, είναι τόσο εύστοχοι και διαπεραστικοί σε σημείο  που σπάνια συναντάς στην  ελληνική δισκογραφία γενικότερα.Μακάρι οι νέες γενιές να σιγοτραγούδαγαν με το στόμα τους τέτοια λόγια.Ίσως τότε αυτή η πατρίδα να είχε μέλλον.
Μέχρι λοιπόν να βρούμε Δεύτερη, γιατί αυτή μας την πήραν, επέλεξα το Με το κορμί να καίγεται για να μας δίνει κουράγιο..ξέρεις αδερφέ σε εσένα μιλάω..σε εσένα που έχεις φάει κάποιες σφαλιάρες από την ζωή και σηκώθηκες.Σε εσένα που ξέρεις πως η ζωή θα σου στείλει και άλλες και όμως προχωράς....
Listen and Feel...Feel and Listen...

Δεν υπάρχουν σχόλια: